11 Temmuz 2006

Stratejiler ve Taktikler

           A. Strateji:

           Üstün bir duruma ulaşmak ve avantajlı amaçlar sağlamakla ilgili olarak güç ve kaynakların kullanılma biçimidir. Bir işletmenin çeşitli örgüt düzeylerinde stratejik yönetim uygulanır. Bu düzeyler üç bölüme ayrılır. ', 'a.      Şirket Stratejisi (Corporate Strategy): İşletmenin hangi iş alanında bulunduğunun veya bulunması gerektiğinin belirlenmesi ve bununla toplum arasında nasıl bir ilişki kurulacağıdır. Tek bir iş kolunda çalışan veya hem de değişik iş kollarında çalışan işletmeler için şirket stratejisi ile bağımsız işletmeler halinde örgütlenen işletmelerin aralarındaki ilişkilerin belirlenmesi, şirket stratejisi ile sağlanacaktır.
     
b.      İş Stratejisi (Business Strategy): Bağımsız organizasyonu bulunan ünitenin amaçlarına ulaşmak için neler yapması gerektiğini belirler. Bu stratejilerde firmanın nasıl rekabet edeceği ve rekabet avantajlarının neler olduğunu belirlenir.
     
c.      İşlevsel Strateji (Functional Strategy): Şirket veya işletme stratejisini desteklemek amacıyla belirlenir. Yönetimin üretim, pazarlama, finansman, insan kaynaklarının geliştirilmesi vb. alanlarda saptadığı stratejilerdir. İşlevsel stratejilere ilişkin bir örnek tablo aşağıda görülmektedir.

İşlevsel stratejilere ilişkin örnek;

İşlevsel Alan                           İlgili konular

Pazarlama                             Ürün Karışımı
                                            Pazardaki yer
                                            Dağıtım Kanalları
                                            Satış-Tutundurma
                                            Fiyatlama
Finansman                             Borçlanma Politikaları
                                            Sermaye Yapısı
Üretim                                   Verimlilikte Gelişme
                                             Üretim Planlaması
                                             Kuruluş Yeri
Personel                                 Personel Politikaları
İşçi-işveren ilişkileri                                                                                          Eğitim ve geliştirme
Organizasyon Dizaynı             Yerinden yönetim dizaynı
                                            Koordinasyon yöntemleri
Araştırma Geliştirme               Ürün geliştirme
                                            Teknolojik tahminler
                                            Patentler ve lisanslar


           Örgütlerde çeşitli strateji tipleri mevcuttur. Aşağıda bunlardan bir kaçına yer verilmektedir.

a.      Kapsamına göre stratejiler: Bazı stratejiler temel stratejilerdir  ve bunların kapsamı çok geniştir. Bazıları ise program stratejileridir ve bunlar temeldeki stratejileri uygulamak amacı ile belirlenen tali stratejilerdir.
     
b.      Stratejiler örgütlerin kademelerine göre tasnif edilebilir. Bazı stratejiler örgütün üst düzeylerinde, diğerleri ise alt düzeylerinde belirlenebilir.
     
c.      Stratejiler, maddesel olan veya olmayan kaynaklarla ilgili olmalarına göre de sınıflandırılabilir. Birçok stratejiler işletmenin sahip olduğu maddi kaynaklarla ilgilidir. Diğerleri ise yöneticiler, araştırmacılar ve diğer çalışanlarla ilgilidir. Örneğin; yöneticilerin yönetim stili, işletmenin sosyal sorumlulukları.
     
d.      Stratejiler amaçlara veya işlevlere göre de belirlenebilir. Örneğin; birçok işletmede büyüme vb. strateji olarak belirlenebilir.
     
e.      Yöneticilerin personel stratejileri  vardır. Bu stratejiler, işletmelerin yüksek düzeyleri için özellikle önemlidir. Bu stratejiler, yöneticilerin değer yargılarını, ileriyi benimsemesini ve astlarını yönetme biçimini belirler. Örneğin; “Böl ve yönet” saldırgan stratejilere örnektir.

Hiç yorum yok: