11 Temmuz 2006

Stratejilerin Etkinlik ve Özellikleri

          Stratejik etkinliğin korunmasında iki görüş önemli olmaktadır. Bunlardan birincisi, saptanan stratejinin örgüt açısından uygun olup olmadığı noktasıdır. Girişimin yaşadığı çevrede varolan fırsatlarla örgütün çatısını oluşturan kaynaklar arasında uyumlu bir ilişkinin kurulması bu görüşün özünü oluşturur. Stratejinin etkinliğini belirleyen ikinci görüş, belirlenen stratejinin örgüt yönetimini kolaylaştırıcı özellik taşımasıdır.', 'Stratejik etkinliğin yönetimi kolaylaştırıcı olması koşulu üç ayrı sorunun çözümlenmesi ile gerçekleşmektedir. Bu sorunlar sırasıyla;

a.      Stratejinin  işletmecilik mantığıyla bağdaşır olması ve yöneticilere yol gösterir nitelik taşıması,
     
b.      Kişinin yaratıcılık ve uygulayıcılık yetenekleri ile yakın ilişkisinin bulunması, bir bakıma kişiselleştirme olanağının var olması,
     
c.      Stratejilerin geçici ve durumsal niteliği nedeniyle daima değişikliklerin beklenebilir olması. Her ne kadar girişim planları ve amaçlarında ileriye dönük faaliyetler ve prosedürler geçerli ise de, girişimin içinde bulunduğu çevre öğelerindeki dinamik değişim ve gelişme yeni durumlar ortaya çıkardığında temel planların başarılı olması için yeni durumları stratejik yaklaşımlarla çözüme kavuşturmak denenmeli, seçenek kararlar verilmesi yoluna gidilmelidir. Bununla açıklanmak istenen nokta, belirlenen stratejilerin her yeni olay karşısında rasyonel bir yönetim kararı olup olmadığının sık sık gözden geçirilmesi ve her kademe stratejisinin hangi durumlarda geçerli olduğunun periyodik gözlemlerle saptanmasıdır.

          İşletmede amaçlar, umulan başarılı sonuçlardır. Amaçlar bir zaman sınırlandırılmasına ve kesin sayısal beklentilere gerek göstermeyen ifadeler olup, üst yönetim tarafından saptanır, tanımlanır, yorumlanır. Stratejik planlamanın ön aşaması sayılan amaç saptanması işlemi ardından planlamanın teknik araç ve gereçleri büyük işletmelerde, bu iş için yetiştirilmiş, eğitilmiş uzmanlar tarafından ayrıntılara kadar inilerek hazırlanır.

         Buraya kadar gördüğümüz kavramlardan yaralanarak stratejiler ve stratejik planlama için şu hususlar belirlenebilir.

            - Stratejiler herhangi bir plan olmayıp, işletmenin bütün bölümlerine yol gösterir, bir işlev alanındaki planlanan hizmetlerin (üretim, pazarlama vd.) pürüzsüz sürdürülmesi için aşamalar arasında mantıklı ve bağlantılı bir akışı sağlayan seçimdir. Genel planların uygulanabilirliğini sağlayan, esneklik öğesidir. Kuruluşun amaçlar yolundaki hedeflerine belirli koşullar içinde               varabilmesi için hazırlanmış uygulama alanı ve kapsamı belirlenmiş bütünlüğü olan entegre bir plandır.

  • Stratejik planlama, etkin ve uygulanabilir bir stratejinin geliştirilmesine ilişkin faaliyetler ve kararlar dizinidir.

   Strateji, sonuçlar elde etmek için kullanılan araç, stratejik planlama ise sonuçlar ile araçlar arasında lojistik ilişkiyi ve bağlantıyı kuran faaliyettir.

Hiç yorum yok: